Openluchtmuseum

Ik heb een paar dagen vrij van werk! Heerlijk.

Kees en ik zijn samen naar Arnhem geweest om een dagje naar het Openluchtmuseum te gaan. De laatste keer dat ik hier ben geweest was ik 5 jaar oud. Ik ben er toen samen met mijn opa, oma en moeder geweest. Ik weet nog dat ik het toen erg leuk vond. Vooral de arbeidershuizen en boerderijen van vroeger vond ik leuk om in te kijken, ook waren sommige huisjes dicht en kon je toen alleen door de ramen kijken! Ik was dan ook erg benieuwd hoe het er nu uit ziet en of ik nog dingen herkende.

Allemaal garen voor in het spinnewiel

We gingen als eerste een kop koffie drinken. De koffiebekertjes waren van karton en er stond een print op van ‘aap noot mies’, en natuurlijk stond Kees daar ook tussen! Dat was wel heel erg toevallig. Toen we de koffie op hadden zijn we het museum zelf in gelopen. We hebben veel oude boerderijen en stallen van binnen gezien en ook veel arbeidershuisjes. Ik vond het leuker om de huizen te zien dan de stallen van de boerderijen, die leken toch allemaal vrij veel op elkaar en het was er vaak erg donker waardoor ik niet goed zag wat er precies stond links en rechts.

Op weg naar het bekendste stuk van het Openluchtmuseum, de Zaanstreek!

Ik vond het heel erg leuk om door de Zaanstreek te lopen, alle huisjes waren schattig en het was er gezellig druk. Daarnaast rook het heerlijk naar poffertjes en waren er mensen allerlei oud Hollandse spelletjes aan het spelen. In de Zaanstreek staat ook een oud schooltje en zijn een aantal mooie tuinen. Ik vond de Zaanstreek het mooiste gedeelte uit het Openluchtmuseum. Zoals je ziet op de foto’s hadden we er ook echt heel mooi weer bij. De hele dag heeft de zon geschenen en was het lekker warm. Toen we alles in de Zaanstreek gezien hadden gingen we door naar de Tuinen. Hier hebben we ook geluncht. Bij de Tuinen was ook een Zeeuws waternood huisje.

Woonkamer uit het Zeeuws waternood huisje

Vanuit de Tuinen zijn we naar het Groene kruis ziekenhuis gegaan, dit vond ik ook erg leuk om te zien. Overal staan poppen met de klederdracht die men toen aan had. Dit was best eng! De poppen waren namelijk super realistisch en soms schrok ik er gewoon van als ik de bocht om kwam lopen. Op dat kleed boven de kachel zat trouwens een nep spin, hier schrok ik ook van haha.

Poster van vroeger! Deze hing in het ziekenhuis.
Zusters hard aan het werk…

Ik vond het een hartstikke leuke dag! Het was mooi weer en heb veel leuke dingen gezien. Ik herkende twee dingen uit het gehele museum van vroeger. De zusters op de foto hierboven en de Molukse Barak. Om de dag goed af te sluiten hebben we lekker pizza gegeten met een ijsje van Van der Poel na. Natuurlijk wel keurig naar de Body Jam gegaan ’s avonds!